Att ta ett lån innebär alltid en risk oavsett om det handlar om ett litet snabblån eller ett större privatlån utan säkerhet. Man kan aldrig säkert säga hur ens ekonomiska förutsättningar kommer att se ut i framtiden. Det finns mycket som kan hända och även den med en tillsynes trygg tillvaro kan drabbas av ofrivillig arbetslöshet. Bolaget man arbetar på kan gå i konkurs eller bli tvingad att varsla sina anställda. Därtill kan vi alla drabbas av sjukdom som i sin tur leder till en längre sjukskrivning eller nedsatt arbetsförmåga. I Sverige är många väldigt måna om att försäkra sig själva och sin familj. Man försäkrar även sina bilar och sin bostad. Vad färre dock tänker på att göra är att försäkra sina lån. Detta är idag långt ifrån en självklarhet för de flesta. Men vad skulle egentligen hända med dina lån om du inte längre hade möjlighet att betala?
Ovanstående fråga är högst relevant och något de flesta borde tänka på. Det finns idag låneskydd eller så kallade betalskydd som kan vara tacksamt att ha om något oförutsett skulle uppstå. Därmed inte sagt att alla borde teckna ett låneskydd. Det finns nämligen även nackdelar med dessa och den största nackdelen är den kostnad som ett betalskydd faktiskt innebär. Därmed bör det skydd du får via låneförsäkringen alltid stå i proportion till de extra avgifter som du faktiskt får betala.
Är du inte bevandrad inom ämnet låneförsäkringar så kommer du ha bra nytta av den information vi lägger fram i denna artikel. Om du efter att ha tagit del av denna information ändå har frågor om låneskydd så är du välkommen att kontakta oss. Du kan även besöka respektive långivare på marknaden för att läsa mer om just deras betalskydd. Alla skydd ser nämligen olika ut och därför kan olika delar i skyddet skilja sig stort hos de olika kreditinstituten.
Så försäkrar du ditt lån med ett betalskydd
Oavsett om du avser att teckna ett låneskydd eller inte bör alltid själva lånandet vara ett genomtänkt beslut. Att veta att man kan återbetala ett lån eller en kredit är en förutsättning för att dra på sig en ny skuld. Har du inte den återbetalningsförmåga som krävs för att följa en betalningsplan bör du helt enkelt avstå från att ta ett lån. Detta oavsett om kreditinstitutet beviljar dig en kredit eller inte. Men även om man har den återbetalningsförmåga som krävs så är det inte alltid säkert att man har detta för all framtid. Med anledning av detta kan ett låneskydd komma väl till pass. Genom att teckna ett betalskydd till ditt lån så är du skyddad om du råkar ut för ofrivillig arbetslöshet eller drabbas av långvarig sjukdom.
Låneskyddet som tecknas fungerar precis som en vanlig försäkring. Skulle du exempelvis bli ofrivilligt arbetslös så går försäkringen in och täcker avbetalningen på ditt lån. På så sätt riskerar du inte att få betalningsanmärkningar som kan bidra till att du får svårt att ta nya lån. Beroende på vilken långivare du vänder dig till kan låneskyddet se olika ut. Men i de flesta fall omfattar betalskyddet ersättning för månatlig ränta och amortering. Det finns dock en gräns för hur länge försäkringen ger ersättning. Försäkringen kan även ha en övre gräns för hur stort belopp som betalas ut. Du tecknar ditt låneskydd i samband med att du ansöker om ett lån hos svenska kreditinstitut eller via låneförmedlare.
Ersättning och kostnader vid låneskydd
Det är varierande vad låneskyddet omfattar men de flesta skydd är uppbyggda på ett liknande sätt. Detta innebär att skyddet täcker de löpande månadsbetalningarna i upp till ett år. Betalskyddet gäller i regel om du blir sjukskriven i mer än trettio dagar eller blir ofrivilligt arbetslös i lika många dagar. Kreditinstitut så som Santander erbjuder även ett extra skydd för egenföretagare. Som egenföretagare får du då ersättning om du vistas mer än sju dagar i rad på sjukhus. En del låneskydd går även in och avbetalar kvarvarande skuld om låntagaren plötsligt skulle avlida.
Som du märker är fördelarna med ett låneskydd många. Speciellt för dig som ser ovisst på framtiden. För att få detta omfattande skydd krävs det dock att man är beredd att betala en ganska hög avgift. De flesta betalskydd och låneförsäkringar som erbjuds på marknaden kostar i snitt 9% av själva månadskostnaden för lånet. Med andra ord ökar den månatliga summan du ska betala markant. Om du exempelvis ska låna 100 000 kr och återbetalar 2000kr på ditt lån varje månad så kommer den totala månadskostnaden bli 2180kr med betalskyddet inräknat. Under ett år blir det en extra kostnad på 2160kr. Med detta i åtanke får man helt enkelt göra en bedömning över hur stor risk det är att man drabbas av långtidssjukskrivning eller ofrivillig arbetslöshet.
Vem bör teckna en låneförsäkring?
Om du har en stabil ekonomi och även har sparat ihop en buffert så är det inte säkert du är i behov av en låneförsäkring. Om något oförutsett skulle hända kanske du ändå har de förutsättningar som krävs för att återbetala ditt lån. Du som däremot lever med en mer oviss framtidsutsikt gör rätt i att åtminstone överväga ett låneskydd. Om du står oförsäkrad och skulle drabbas av arbetslöshet så är risken stor att du inte kan sköta avtalad betalningsplan. Skulle du då få betalningspåminnelser och ändå inte betala så finns risken att hamna hos Kronofogden. Detta kan få stora konsekvenser för ditt liv då det bland annat blir svårt att få nya lån men även drabbar dig som söker ny bostad. Därtill kan det vara svårt att få teckna abonnemang när man har en skuld hos Kronofogden. Många skulder leder dessutom ofta till nya skulder och tillslut kan du hamna i en ond spiral som är svår att ta sig ur.
Det finns däremot många bra alternativ till låneskydd. Bland annat kan inkomstförsäkringar, livförsäkringar och sjukförsäkringar ge dig samma skydd. Har du en sjukförsäkring tecknad så kommer denna ge dig samma ekonomiska skydd som ett betalskydd om du blir sjuk och drabbas av inkomstbortfall. En livförsäkring ger dina anhöriga en engångssumma som bland annat kan användas för att avbetala dina skulder. Tecknar du en inkomstförsäkring så kommer denna att ge dig en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Detta då försäkringen går in med ersättning som du får utöver den månatliga utbetalningen från a-kassan. Du som är intresserad av ett skydd för ditt lån bör alltså även kolla igenom så du inte redan har en försäkring som täcker det kostnader som krävs.