Funderar du på att starta ett eget företag eller kanske redan driver en verksamhet som du vill expandera? I sånna fall kan det vara nödvändigt att ta ett företagslån för att nå de mål du sätter upp. Vill du slippa en onödig förfrågan i din UC och önskar en smidig process med snabb utbetalning så är det företagslån utan UC du ska rikta in dig på. Flertalet aktörer på marknaden erbjuder idag företagsfinansiering utan UC och du kan enkelt och kostnadsfritt jämföra företagslån utan UC här nedan. Att som entreprenör ansöka om finansiering för att få sin verksamhet att lyfta är inget ovanligt. Ibland är externt kapital eller ett lån en nödvändighet för att man ska kunna ta bolaget till nästa nivå. Ett företagslån öppnar exempelvis upp möjlighet för nya investeringar, möjlighet att anställa ny personal samt att få de resurser som krävs.

Många tror att man måste vända sig till storbankerna för att ta kunna ta ett företagslån. Detta är långt ifrån sanningen. Storbankerna ställer ofta höga krav på de företag som lånar, men även på personerna bakom bolagen. Därtill är det kutym att göra en kreditupplysning hos UC vilket inte är fallet om man vänder sig till aktörer som erbjuder mer moderna lösningar. Vill du slippa byråkratiska processer och långsamma utbetalningstider bör du istället rikta in dig på de långivare vi listar nedan. Dessa kreditmarknadsbolag erbjuder företagsfinansiering till både nystartade och mer etablerade svenska företag.

Bäst företagslån utan UC 2024

FRODA

froda

Froda erbjuder företagslån till verksamheter som varit igång i minst sex månader. Det spelar ingen roll vilken bolagsform du har man företaget måste finnas registrerat i Sverige. Man har inga krav på säkerhet men du bör vara redo att kunna gå i personlig borgen när du lånar. Ansökningsprocessen hos Froda är helt digital och det dröjer inte lång tid efter själva ansökan som Froda kommer med offert. Väljer du att tacka ja till erbjudandet så betalas pengarna ut inom 24 timmar. Kreditupplysning sker via Bisnode och det är bara ditt företag man kollar upp. Således kommer inte din egna kreditvärdighet att påverkas av denna förfrågan. Återbetalning av företagslånet sker på månatlig basis där du betalar en månadskostnad som inkluderar amortering samt en avgift.

Lånebelopp: 10 000 – 2 000 000 kr
Återbetalningstid: 1-36 månader
Kreditupplysning: Bisnode

Gör en ansökan hos Froda

Capcito

Capcito

Capcito är ett företag som erbjuder tre olika typer av företagsfinansiering. Förutom sedvanliga företagslån erbjuder man dig även att belåna- och sälja dina fakturor. Dessa tjänster kan du läsa mer om på Capcitos hemsida. Det är även där du kan ansöka om ett mindre företagslån. Det som krävs för att få låna pengar av Capcito är att du har en aktiv verksamhet som även är kreditvärdig. Du måste kunna visa din aktuella försäljning genom antingen din företagsbank eller ditt bokföringsprogram. På så sätt kan Capcito ta ett snabbt beslut som grundar sig i aktuell försäljning. När du ansöker om ett företagslån hos Capcito krävs ingen UC koll. Istället inhämtar företaget en kreditupplysning om din firma hos Creditsafe. Du får svar på din ansökan inom 24 timmar och får du ett positivt besked och accepterar erbjudandet så betalas pengarna ut inom 1-2 dagar. Räntan på företagslånen hos Capcito ligger på mellan 0,8-4% beroende på ditt företags kreditvärdighet.

Lånebelopp: 1000 – 300 000 kr
Återbetalningstid: 3-24 månader
Kreditupplysning: Creditsafe

aosbackground

Approva

Approva

Approva är en långivare som står under tillsyn av Finansinspektionen och som sysslar med utgivning av företagskrediter. Approva lämpar sig bäst till dig vars firma inte är i behov av några större summor. Genom att tillhandahålla flexibla finansieringslösningar till företag vill man vara med och bidra till kreativitet i en traditionell bransch. Detta gör man bland annat genom en enkel och digital låneprocess, snabba beslut och snabb utbetalning. Du kan smidigt ansöka om ett företagslån direkt via Approvas hemsida. Därefter får du svar inom 15 minuter vilket är riktigt imponerande! Under dessa minuter gör Approva en kreditbedömning som bland annat består av att man tar en kreditupplysning hos Bisnode. Ansöker du om företagslån hos Approva under ordinarie öppettider så betalas lånet ut samma dag. Prissättningen hos denna långivare är individuell men samtliga låntagare betalar bara en fast månadsränta. Beroende på ditt bolags kreditvärdighet ligger denna ränta runt 2%.

Lånebelopp: 30 000 – 300 000 kr
Återbetalningstid: 2-36 månader
Kreditupplysning: Bisnode

Gör en ansökan hos Approva

OPR-Företagslån

OPR-företagslån

OPR-Företagslån drivs av OPR Finance AB som även bedriver utlåning till privatpersoner. Här kan bolag med ett oregelbundet kassaflöde få hjälp att lösa oförutsedda utgifter med ett flexibelt företagslån. Det handlar om företagslån på nätet som är enkla att ansöka om och som betalas ut utan fördröjning. Du hittar ansökningsformuläret på OPR-Företagslåns hemsida där du väljer lånebelopp och återbetalningstid. När du skickat in din ansökan får du besked samma dag. Gällande kreditupplysning som man tar i samband med kreditprövning så inhämtas denna från Creditsafe vilket gör att varken du eller ditt bolag riskerar en sämre kreditvärdighet. Ett företagslån från OPR kräver att du eller en annan ägare går i personlig borgen. Blir ditt bolag beviljat ett lån från OPR-Företagslån så betalas pengarna ut samma dag. Prissättningen är transparent och tydlig och du betalar bara en fast månadskostnad. Med andra ord behöver du inte oroa dig för fakturaavgifter eller andra onödiga kostnader.

Lånebelopp: 30 000 – 500 000 kr
Återbetalningstid: 1-12 månader
Kreditupplysning: Creditsafe

Gör en ansökan hos OPR

Företagsfinansiering med UC

Det finns även en rad andra kreditmarknadsbolag som erbjuder företagslån men där kreditupplysning inhämtas från UC. Dock behöver detta inte påverka din privata kreditvärdighet då upplysningen i regel görs på ditt bolag och inte på dig som privatperson. Nedan ser du vilka aktörer som i nuläget erbjuder företagslån med UC.

Så funkar företagslån

Företagslån utan UC

Att låna till sitt företag skiljer sig inte nämnvärt med hur det fungerar att låna som privatperson. Proceduren med ansökan går i princip till på samma sätt där du anger hur stort belopp du behöver låna samt väljer en lämplig återbetalningstid. Återbetalningstiden för företagslån är i regel kortare än på vanliga blancolån. Du får därmed räkna med att kunna betala tillbaks lånet inom 1-2 år. Syftet med finansieringen är ofta att man vill få företaget att växa och kan det göra detta med hjälp av extra pengar så bör återbetalningen inte bli något problem. När det gäller beloppen som utlånas så finns det ingen generell regler för hur ett stort företagslån ska vara på. Allt handlar om vilket behov din verksamhet har. Beroende på vilken långivare du vänder dig till kan du låna alltifrån 1000 kr upp till 2 000 000 kr. Däremot är det inte alltid ditt bolag blir beviljad den summa som du ansökt om. Mycket handlar om att du kan visa upp regelbundna intäkter eller en bra affärsplan.

Ett företagslån kan användas till flera olika saker beroende på vad ditt företag är i behov av. Vanliga orsaker till att man ansöker om företagsfinansiering är att man vill köpa ny utrustning, att man vill anställa ny personal och/eller att man vill utöka sin verksamhet. Kostnaderna för lånet är vanligtvis väldigt transparenta och många långivare använder sig av en fast månadsavgift. Denna avgift grundar sig dels på hur mycket du lånar men även på ditt företags kreditvärdighet. Företagslån går att få både via banken och via alternativa låneinstitut. Går du via banken har du möjlighet att få en lägre ränta om du redan har en bra relation med din bankman. Nackdelen är att processen kan vara väldigt seg samt att en kreditupplysning i UC alltid tas. Vänder du dig istället till en alternativ långivare så får du uppleva en mer snabb och mindre fyrkantig process. Dessutom kan du själv aktivt välja ett kreditmarknadsbolag som inte gör någon UC koll.

aosbackground

Extern finansiering/externt kapital

Ett alternativ till företagslån är att ta in externt kapital via exempelvis en eller flera investerare. Nackdelen med detta är att du måste ge ifrån dig andelar av ditt företag och minska ditt ägande. Så är inte fallet om du istället väljer att låna pengar till ditt bolag. Det kan dock finnas många fördelar med att söka extern finansiering. Väljer man investerare med omsorg så kan det innebära att du får in kunskap i bolaget som inte tidigare fanns. Många investerare är väldigt insatta i de branscher de väljer att investera i. Att ha en erfaren affärsman och entreprenör som ägare och styrelsemedlem kan ge ditt företag ny potential. Och även om det är surt att ge ifrån sig andelar så kan det sluta med att de andelar du har kvar blir värda mer tack vare den externa finansieringen. Redan den dagen bolaget får in nya pengar blir värderingen av bolaget högre. Sen gäller det såklart även att använda det externa kapitalet rätt så att bolaget drar nytta av pengarna.

Huruvida man ska ta in extern finansiering eller inte beror lite på vad man har för mål och visioner för sitt bolag. Om syftet med finansieringen är att få din verksamhet att växa och få en högre värdering så är det helt rätt. Om du istället trivs med situationen och vet med dig att du bara behöver ytterligare en maskin för att kunna öka din omsättning och ditt resultat så är ett företagslån lämpligare.

Bidrag för att starta eget

Om du ännu inte har något företag men när en dröm om att starta eget så kan du vända dig till arbetsförmedlingen för stöd. Arbetsförmedlingen erbjuder ett program som kallas Stöd till start av näringsverksamhet. Detta program kan man ansöka om så länge man är myndig och inskriven hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Det är dock ingen självklarhet att bli antagen till programmet så du bör se till att ha en affärsplan som håller. Denna affärsplan får du redovisa på Arbetsförmedlingen samtidigt som du uppvisar att du har de förutsättningar som krävs för att driva en egen verksamhet. Du bör med andra ord vara väl förberedd innan du ansöker om bidrag för att starta eget.

Stödet från Arbetsförmedlingen innebär att du får bidrag under tiden du startar din nya verksamhet. Således vet du redan på förhand att du kommer klara av att försörja dig initialt under din entreprenörsresa. Detta är annars en vanlig orsak till att många väljer att inte starta ett företag trots att man sitter på en bra idé. Ersättningen som betalas ut av Arbetsförmedlingen till nyföretagare gäller under sex månader. Utöver ersättningen kan du även få utbildning i den bransch du tänkt vara verksam i. Om du inte startar upp din verksamhet så som det var tänkt kan du bli återbetalningsskyldig. Det är därför viktigt att du är seriös när du vänder dig till Arbetsförmedlingen för att få stöd till start av näringsverksamhet. Det kan även vara bra att redan innan vara medveten om att Arbetsförmedlingen tar hänsyn till vissa faktorer i sin bedömning om stödet. Det handlar främst om faktorer så som rådande konjunktur samt lönsamhet i olika branscher.

Senast uppdaterad 2023-01-01