Ett lånelöfte är ofta en förutsättning för att kunna köpa den bostad man drömmer om. Lånelöftet har du med dig i samband med att du ska buda på en bostad. Detta ger både dig, säljaren och mäklaren en trygghet och en visshet om att du har möjlighet att köpa den bostad du tittar på. Det är banken som tar fram lånelöftet som fungerar som ett förhandsbesked över hur mycket du får och kan låna. Innan detta sker gör banken i fråga en bedömning av din ekonomi och utifrån denna bedömning räknar man ut hur mycket du kan låna. Lånelöftet är således starkt förknippat med din kreditförmåga. Dock är det viktigt att understryka att ett lånelöfte inte är en låneansökan. Istället är det ett bevis på vilka bostadspriser som är aktuella för dig till när du letar nytt boende. Lånelöftet är inte heller förknippat med en viss bostad.
Lånelöftet baserar sig på hur din ekonomi ser ut. Det talar dels om hur stort belopp du har möjlighet att låna men även vilken månadskostnad som ryms i din budget. Med detta inte sagt att du inte kan köpa en bostad som kostar mindre än vad lånelöftet anger. Däremot kan du med rådande förhållanden inte låna mer än vad som anges i lånelöftet.
När ska man ansöka om ett lånelöfte?
Om du går i tankarna att köpa en ny bostad så är det viktigt att vara väl förberedd innan du börjar gå på visningar. En av de viktigaste förberedelserna är att ansöka om ett lånelöfte. Innan du gjort detta så har du nämligen ingen vetskap om hur mycket du kommer att få låna av banken. Speciellt inte du som inte sedan tidigare äger en bostad som du kan sälja först. Därför bör du så fort du bestämt dig för att börja leta hus eller bostadsrätt kontakta banken. Alla svenska storbanker så som Swedbank, SEB, Danske Bank, Nordea och Handelsbanken erbjuder dig som privatperson att ansöka om lånelöfte. Men det går även att ansöka om lånelöfte hos nischbanker så som SBAB och Skandia. Hos de flesta aktörer är det möjligt att ansöka om ett lånelöfte online via bankens hemsida. Men det går självklart även bra att boka ett möte för rådgivning i samband med att du ansöker om lånelöfte.
I samband med att du ansöker om lånelöfte behöver du ange information om din ekonomi. Du får bland annat uppge uppgifter så som sysselsättning, inkomst och befintliga lån och krediter. Uppgifterna kommer gemensamt bidra till en lånekalkyl och innan du får godkänt kommer långivaren att ta en kreditupplysning. Detta gör att långivaren får en samlad bedömning av din ekonomi samtidigt som man ser om du har några betalningsanmärkningar eller inte. Först därefter får du svar på om du kan få ett lånelöfte eller inte.
Giltighetstid för lånelöfte
Ett lånelöfte utgår ifrån de ekonomiska förutsättningar du har i samband med att du ansöker om det. Med anledning av detta kan lånelöften sluta gälla om dina ekonomiska förutsättningar förändras. Har du exempelvis gått ned i lön eller dragit på dig större skulder så är sannolikheten stor att lånelöftet inte längre är giltigt. Vid sådana förändrade omständigheter bör du därför ansöka om ett lånelöfte på nytt. I den nya ansökan uppger du dina nya uppgifter. Du kan även ringa till banken för att förklara vad som hänt och varför du återigen vill ansöka om ett lånelöfte.
Något annat som är bra att veta är att lånelöften har begränsade giltighetstider. Hur länge ett lånelöfte är giltigt beror på vilken bank du har att göra med. Men i de flesta fall så är giltigheten för ett lånelöfte 3-6 månader. Därefter får du återigen göra en ansökan alternativt ansöka om att förlänga det befintliga lånelöftet.
Ett lånelöfte är ingen låneansökan
Ett lånelöfte ska inte blandas ihop med en låneansökan då detta är två helt olika saker. Ett lånelöfte är som vi nämnt enbart ett förhandsbesked om vad du kan låna. Går du in i en budgivning som du vinner så behöver ditt lånelöfte omvandlas till en låneansökan. Då kommer dina uppgifter granskas igen samtidigt som banken även gör en bedömning av den bostad du är i stånd att köpa. Det handlar då bland annat om bostadens pris och bostadens skick.
Först när du gjort en låneansökan och få ett positivt besked från banken kan du skriva kontrakt. I samband med detta får du även boka in ett möte med banken där ni går igenom ditt bolån. Bland annat ska du bestämma dig vilken räntebindningstid du ska ha och banken kommer erbjuda dig en ränta. Har du möjlighet så ska du alltid försöka förhandla räntan. En sänkt ränta gör att du sparar många hundralappar varje månad. Många banker vill även att man ser igenom sitt sparande i samband med att man tecknar ett bolån.
Tips och råd kring lånelöfte
Om du har frågor och funderingar om lånelöfte så rekommenderar vi dig att söka information online. Du kan även boka tid med din bank för att be om ett möte där banken berättar mer hur det går till med lånelöften hos just dom. Även vi på Allt om Smslån har ett par råd som vi skulle dela med oss av. Det första rådet är att inte leta efter bostäder vars pris är exakt den summa som står i ditt lånelöfte. Inte sällan sker det en budgivning vilket innebär att priset många gånger kommer överstiga utgångspriset. Går du in högt direkt så har du inga marginaler för att kunna lägga några nya bud. Om du istället tittar på bostäder med ett lägre pris än vad du fått förhandsbesked om så kan du vara med i budgivningen i det fall det finns fler intressenter till bostaden.
Innan du ansöker om ett lånelöfte är det även viktigt att du funderat ut hur du ska finansiera kontantinsats och handpenning. Handpenningen på 10% ska betalas i förskott i samband med att du skrivit på kontraktet. Utan en handpenning kommer du inte att få köpa bostaden. Kontantinsatsen på 15% betalas istället när du får tillträde till bostaden. Kontantinsatsen måste du betala med egna pengar. När det gäller handpenningen så kan du hos de flesta banker ansöka om ett handpenningslån.