Oförutsedda utgifter kan drabba oss alla och därför är ett buffertsparande alltid att rekommendera. Att ha en buffert gör att du kan undvika att ta dyra lån vid tillfällen då utgifter kommer plötsligt och oplanerat. Alla har såklart inte möjlighet att lägga undan pengar varje månad. Men för de som har möjlighet så är den allmänna rekommendationen att lägga undan 10% av sin månatliga inkomst. Detta innebär att en person med en årsinkomst på 216 000 kr efter skatt sparar 21 600 kr per år. På 5 år blir denna summa 108 000 kr förutsatt att man har pengarna på ett nollräntekonto. Sparar man i tider när räntan är hög kan man förvänta sig viss avkastning på sparpengarna. I beräkningen är inte heller någon årlig löneökning inräknad vilket hade inneburit att summan man kan spara varje månad ökar.
Varför bör man ha en buffert?
Med en buffert är du ekonomisk rustad i osäkra tider eller om någon oförutsedd utgift skulle dyka upp. Det kan handla om att bilen går sönder, att vitvaror slutar fungera eller att du helt plötsligt förlorar jobbet. Men även andra saker så som en separation kan bidra till att man ställs inför ett helt annat ekonomiskt läge. En buffert är såklart inte lösningen på alla problem men det kan vara till stor hjälp när plånboken helt plötsligt gapar tom.
Det är alltid bra att vara förberedd när en större utgift helt plötsligt dyker upp. Utöver att ett buffertsparande kan minska den ekonomiska stressen så kan det även få positiva effekter vid möten vid banken. Ska du exempelvis köpa en bostad eller behöver låna pengar så ser banken det som en stor fördel om du har en upparbetad buffert. Detta visar även på att du är en ansvarstagande människa som har koll på din ekonomi.
Så kommer du igång med ditt buffertsparande
Ditt sparande bör vara anpassat till den ekonomi du har så det första du bör göra för att komma igång med ditt buffertsparande är att räkna ut hur stor buffert du behöver. Många banker menar att en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt är eftersträvansvärt. Det finns dock inget generellt svar på hur stor en buffert bör vara då alla människor har olika livssituationer. En person med barn som bor i villa och har bil behöver exempelvis en större buffert än den som tillsammans med sin sambo hyr en lägenhet. Så det bästa är helt enkelt att se över sin livssituation och utifrån det sätta upp ett rimligt mål för ditt buffertsparande.
Innan du öppnar upp ett konto för ditt sparande kan det även vara bra att göra en budget. Genom att göra så får du en bra överblick över dina kostnader. Då kan du även se om det finns några utgiftsposter som du kan skära ner på för att kunna spara ännu mer pengar.
För buffertsparande rekommenderas ett vanligt sparkonto. Syftet med sparandet är inte avkastning och därför är det bara dumt att placera pengarna. Väljer du att placera dina pengar i exempelvis aktier eller fonder så riskerar du att dina besparingar tappar värde. Dessutom kan det ta tid för dig att få ut pengarna om en oförutsedd utgift skulle dyka upp. Det finns olika typer av sparkonto där vissa konton har bunden ränta och andra inte. Väljer du att binda räntan så bör du vara medveten om att det kan finnas restriktioner för hur många uttag man kan göra under en viss tidsperiod.
För att du verkligen ska få en kontinuitet i ditt buffertsparande kan det vara bra att i sin internetbank göra en stående överföring som automatiskt sker till ditt sparkonto varje månad. Du väljer själv under vilken dag varje månad denna överföring ska ske.
Undvik att röra bufferten i onödan
I samband med att du startar ditt buffertsparande bör du även sätta upp regler för dig själv. Om du inte gör detta riskerar du att ”nalla” av din buffert även vid tillfällen som egentligen inte kräver det. Detta gör att du riskerar att urholka din buffert och sparandet tappar sitt syfte. Att ta av sin buffert för att exempelvis resa eller göra spontana inköp känns onödigt. Istället bör bufferten enbart användas vid utgifter som man verkligen inte ha räknat med. Var så tydlig du kan med vad buffertsparandets funktion faktiskt är.
Vet du med dig att du har svårt att ”hålla fingrarna i styr” när det finns tillgängliga medel på kontot kan det vara värt att ha flera olika sparkonton. Utöver ditt buffertsparande kan du exempelvis ha ett kompletterande sparande som är mer kortsiktigt. På detta konto kan du spara pengar till exempelvis nöjen och resor. På så sätt kan du låta bufferten vara intakt vilket gör att du slipper ta snabblån eller andra krediter den dagen en oförväntad utgift plötsligt dyker upp.
Tänkvärda spartips
Oavsett om du tänkt sätta igång med ett buffertsparande eller inte så finns det alltid spartips som kan vara bra att ha med sig i sin vardag. Nedan följer några sådana tips. Genom att applicera dessa tips i din vardag kan du få pengar över som du kan sätta in på ett sparkonto. Detta är ingenting du kommer ångra den dag det dimper ned en oväntad hög räkning i brevlådan.
Förhandla dina lån
Om du sitter på lån eller krediter så är en rekommendation att förhandla dina lån. Speciellt för den med bolån kan detta göra stor skillnad i plånboken. Genom att förhandla till sig en lägre ränta får man pengar över som istället skulle trivas bra på ett sparkonto! Även du med vanliga privatlån, onlinekrediter eller avbetalningar har möjlighet att komma ned i månadskostnad. Genom att ansöka om ett samlingslån hos en låneförmedlare så kan du samla alla skulder i ett enda lån med låg ränta.
Sätt upp sparmål
Man ska inte underskatta betydelsen av att sätta upp sparmål. Genom att sätta upp mål kan det bli lättare att motivera sig till att lägga undan en viss summa pengar varje månad. För dig som är kreativ rekommenderas att göra en så kallad ”visionboard” så du hela tiden kan se vad det är du faktiskt sparar till (och att det är värt det).
Gör en budget
Att göra en budget är ett bra sätt att få koll på sina utgifter. När man staplar ned alla månatliga utgifter är det enklare att se vad man kan dra ner på. Många gånger har man prenumerationer och abonnemang som bara rullar på utan att ge något större mervärde. Du kanske även upptäcker att mycket pengar går till restaurangbesök som enkelt kan undvikas. Chansen att lyckas med sitt sparande är betydligt bättre för den som har koll på sina regelbundna inkomster och utgifter.