Att vara student är ofta förknippat med perioder av sämre ekonomi. För många som tidigare arbetat blir det därför en stor ekonomisk omställning att helt plötsligt behöva klara sig på en betydligt tightare budget. Det vi däremot kan glädja oss åt i Sverige är att vi som medborgare i EU har rätt att studera gratis. Men trots att själva utbildningen är gratis så är det många andra kostnader som måste täckas. Dels de kostnader som relaterar till de basala behoven som bostad, mat och kläder. Men sedan tillkommer det extra kostnader för studenter. Vi syftar då på bland annat kurslitteratur som är långt ifrån gratis. Det bästa är om man kan köpa begagnad kurslitteratur som är betydligt billigare än nya böcker.

För att finansiera sin studiegång så lyfter de flesta studiemedel från CSN. I studiemedlet kan både studiebidrag och studielån ingå beroende på vad du som student väljer. Bidragsdelen är något du inte behöver betala tillbaks men räcker föga om du inte har ett arbete upp till. För att få studiebidrag från CSN behöver du uppfylla vissa krav så som att du ska vara registrerad på kurser samt gå en utbildning som ger rätt till studiemedel. När det gäller studielånet så är detta något som du behöver betala tillbaka. Utöver avbetalning av själva lånet måste du betala en ränta på 0,16% (2019-07-22). Lånet ska börja återbetalas tidigast ett halv år från det att du slutat studera.

Studielån från CSN vanligast

För den som ska studera i Sverige eller utomlands är studielån från CSN vanligast förekommande. Studielånet är ett statligt finansierat lån som kan tas i upp till 240 veckor. Fördelen med studielån från CSN är att räntan är väldigt låg. Dels då det inte är någon bank som ska tjäna pengar på lånet men även för att alla som vill ska ha möjlighet och råd att studera. Hur mycket pengar du har rätt att låna av CSN varje termin beror på ett flertal faktorer. Det handlar exempelvis om hur många veckor du studerar men även hur studietakten på dina kurser ser ut. Därtill kan det påverka om du har en inkomst som är över fribeloppet. För dig som studerar på heltid finns det studiemedel upp till 2669 kr att få varje vecka. Av denna summa utgörs 1860 kr av lån och resterande del av bidrag. Har du barn så kan du få extra pengar genom det så kallade tilläggsbidraget. Vidare finns det möjlighet att ta ett tilläggslån om du uppfyller kraven för detta.

Utbetalningen av studielån från CSN sker var fjärde vecka. Hela lånebeloppet ska efter den studietid betalas av. Dock finns det vissa skillnader mellan studielån från CSN och vanliga lån. Dels är räntan betydligt lägre och sedan syns inte studielån från CSN i UC. Att du har studielån kommer således inte påverka dina möjligheter att beviljas andra lån nämnvärt. Däremot är studiemedel ofta något som hänger över en i många år framöver. Åtminstone för den som gått en längre utbildning och lagt många år på studier. Meningen är dock att denna långvariga kostnad ska löna sig då du investerat i kunskap som ger dig möjligheter att få arbete med högre lön. Studielån från CSN är till för den som studerar på eftergymnasial nivå så som högskola och universitet. Studiebidraget däremot tillfaller även personer under 20 år som studerar på gymnasiet.

Andra typer av studentlån

studentlån

När det gäller det övriga utbudet av studentlån så är detta inte särskilt imponerande. För den som inte kan ta eller har rätt till studiemedel från CSN så finns det inte jättemånga andra aktörer att vända sig till för att låna pengar under studietiden. Vad vi på Allt om Smslån erfar finns det enbart en enda svensk bank som i nuläget erbjuder specifika studentlån. Det handlar om SEB som erbjuder ”Studentlånet” till de kunder som har det så kallade studenterbjudandet. Med andra ord måste du redan vara kund hos banken för att kunna ansöka om detta studentlån. Är du detta så kan du låna allt mellan 10 000 kr upp till 25 000 kr med en ränta på 6,75% (2019-07-22). För att bli beviljad lånet måste du först genomgå en sedvanlig kreditbedömning. Dock tar man inte hänsyn till inkomstkraven när man gör denna bedömning. På så sätt kan du beviljas lån trots att du för tillfället inte har någon inkomst utöver ditt bidrag från CSN.

Låna pengar utan UC som student

Om du inte blir beviljad studielån från CSN eller helt enkelt behöver låna mer pengar så kan ett lån utan UC vara ett alternativ. Detta då utgivare av snabblån eller lån utan UC inte ställer samma krav som låneinstitut som erbjuder privatlån utan säkerhet. Det finns lätta lån att få om man vänder sig till rätt långivare. Vänder du dig exempelvis till en bank eller ett större låneinstitut och ansöker om ett blancolån så kommer långivaren i fråga garanterat kräva en deklarerad inkomst. Detta är inte fallet hos många sms-lånebolag där kraven är betydligt lägre. Å andra sidan är kostnaderna som är knutna till lånet betydligt högre. Inte sällan har snabblån en nominell ränta på 39% och sedan tillkommer det ganska dyra avgifter. Med andra ord bör du alltid kolla upp den effektiva räntan innan du ansöker om ett lån utan UC som student.

När du ska låna utan UC som studerande bör du först se över vilka långivare som inte har några inkomstkrav. Långivare så som Ferratum och Credway säger inte automatiskt nej till studenter utan inkomst. Istället bedömer man nya låntagare individuellt och ser främst till hur dennes betalningsförmåga ser ut. Om du som låntagare både har studiebidrag och studielån från CSN så räknas bidragsdelen som inkomst. Således står du inte helt utan taxerad inkomst när du försöker ta lån hos andra kreditgivare. Med andra ord har du även möjlighet att bli beviljad lån hos de lånebolag som accepterar låntagare med låg inkomst. När du tar ett lån utan UC så är räntan avdragsgill. Detta till skillnad mot räntan du betalar på ditt CSN-lån.

Spartips för dig som studerar

Att ta lån som student kan vara ett nödvändigt ont när inte ekonomin går ihop. Man bör dock låna med omsorg och vara medveten om de konsekvenser som ett lån kan bidra till. Om du redan har ett studielån från CSN kommer du med största sannolikhet betala på detta i många år framöver. Att då ta ytterligare lån kan göra att du till slut får en ganska hög månadskostnad även efter studietiden. Se därför till att bara låna pengar om du verkligen behöver det och inte hittar några andra lösningar. För att slippa låna ytterligare pengar som student så kan det istället vara bra att fokusera på vad du kan spara in på. Det finns många enkla små spartips för dig som studerar och lever med en sträv budget. Som vi nämnde inledningsvis i denna artikel så bör du alltid köpa begagnad studentlitteratur när detta är möjligt. Se även till att sälja av den litteratur som du inte längre är i behov av. På så sätt kan du få in några hundralappar löpande under hela din studietid. Det finns bra sidor på nätet där du både kan sälja, köpa och byta studentlitteratur.

Ett annat sätt att spara in pengar under studietiden är att ta del av alla de förmåner och rabatter som finns. De allra flesta butikskedjor och företag erbjuder studentrabatt för den med Studenkortet. På Studentkortet.se finns alla rabatter samlade och du kan enkelt hålla koll vart det finns pengar att spara in för tillfället. Andra sätt att få mer pengar över varje månad är att planera måltider och förbereda matlådor samt se över olika abonnemang man har. Varje åtgärd i sig kanske inte gör en stor skillnad men när du väl fått in på rutin att spara lite här och var kan det till slut bli en ansenlig summa varje månad.

Senast uppdaterad 2021-12-20