Vi svenskar sitter inte sällan på många mindre krediter och avbetalningar. Med företag så som Klarna, Svea Ekonomi och Qliro som alla uppmanar oss att delbetala köp är det kanske inte så konstigt. Det finns nog få som inte lockas av att skjuta fram en betalning då möjligheten finns. Baksidan med detta är att många dras med dyra delbetalningar och krediter som ofta är förenade med höga kostnader. Klarna exempelvis tar ut en ränta på 19,90% vid delbetalning. Utöver detta behöver du som kund betala en administrationsavgift på 29 kr i månaden. Vem som helst som tagit en baskurs i matematik förstår att detta blir en dyr affär i längden. Med anledning av detta är det nu allt fler svenskar som väljer att ta ett hopbakslån. Detta för att baka ihop sina mindre krediter och delbetalningar i ett större lån. Med hopbakslånet kan man få en lägre ränta och mindre avgifter och således sänka sin månadskostnad på ett effektivt sätt.
- Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
- Löptid: 1 år - 15 år
- Läs mer om Freedom Finance
- Utan UC: Nej
- Startavgift: 0 kr
- Effektiv ränta: 2,99-29,40%
- Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
- Löptid: 1 år - 20 år
- Läs mer om Zmarta
- Utan UC: Nej
- Startavgift: 0 kr
- Effektiv ränta: 3,30–30,40%
- Lånebelopp: 10 000 kr - 500 000 kr
- Löptid: 1 år - 15 år
- Läs mer om Lendo
- Utan UC: Nej
- Startavgift: fr.0 kr
- Effektiv ränta: 2,95-29,95%
- Lånebelopp: 5 000 kr - 599 998 kr
- Löptid: 1 år - 20 år
- Läs mer om Enklare
- Utan UC: Nej
- Startavgift: 0 kr
- Effektiv ränta: 2,99-87,09%
- Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
- Löptid: 1 år - 15 år
- Läs mer om Förenade Lån
- Utan UC: Nej
- Startavgift: 495 kr
- Effektiv ränta: 2,95-26%
Baka ihop dina dyra småkrediter
Första gången svensken kom i kontakt med begreppet hopbakslån var i tv-programmet Lyxfällan. Där uppmanade inte sällan de ekonomiska rådgivarna deltagarna att ansöka om ett hopbakslån. Detta för att få bort alla strölån och krediter som varje månad utgjorde en hög kostnad. Sedan dess har hopbakslån blivit allmänt vedertaget även om många låneaktörer fortfarande väljer att kalla lånen för samlingslån. Den gemensamma faktorn är att man samlar lån och krediter för att komma ned i månadskostnad och således spara pengar. Bara det faktum att du betalar en administrationsavgift istället för flera olika kommer göra att din månadskostnad snabbt sänks med ett hopbakslån. För att det ska vara någon mening att ansöka om ett hopbakslån krävs det dock att räntan på lånet är lägre än dina befintliga räntor. Detta brukar dock inte vara några konstigheter då räntespannet för ett privatlån utan säkerhet i regel ligger mellan 2,95-29,50%. Detta i jämförelse med räntan på delbetalningar som vanligtvis ligger runt 19% och uppåt. Vid hopbakslån är det dock din kreditvärdighet och dina ekonomiska förutsättningar som slutligen avgör vilken ränta du får.
Det hopbakslån du ansöker om använder du dig av för att betala av dina befintliga lån och delbetalningar. Detta är en process man kan göra själv men det finns även långivare som erbjuder sig att göra det åt dig. I de fall där det sistnämnda tillämpas får du uppge dina skulder till den nya långivaren. Genom att delge information om kvarvarande skulder och kreditinstitut kan långivaren reglera dessa innan eventuell mellanskillnad betalas ut till dig.
Ansök om ett hopbakslån online
När du är ute efter ett hopbakslån så är det ett sedvanligt privatlån utan säkerhet du ska leta efter. Innan du hittar en lämplig långivare bör du kalkylera på de skulder du har idag. Gå igenom alla smålån, krediter och delbetalningar som du för närvarande betalar. När du räknat ut den totala summan för skulderna vet du hur stort hopbakslån du behöver. Beroende på dina ekonomiska förutsättningar kan du låna alltifrån 10 000 kr upp till 600 000 kr för att samla befintliga lån och krediter. För att bli beviljad belopp i det högre lånespannet krävs det dock en god återbetalningsförmåga och en stark ekonomisk situation. Om du tvivlar på din kreditvärdighet så kan det vara en bra idé att ansöka om ett hopbakslån med en medlåntagare. Detta ökar chanserna att få ett lån beviljat men även att få en låg ränta och bra villkor.
När du vet hur mycket du behöver låna kan du vända dig till en lämplig bank eller långivare. Du kan även jämföra lån med vår jämförelsetjänst där du enkelt anger hur mycket du vill låna samt eventuella preferenser för lånet. Även en låneförmedlare kan vara behjälplig för dig som vill hitta ett billigt lån med bra villkor. Då skickar du enkelt in din låneansökan till låneförmedlaren som sedan tar en kreditupplysning i UC. Din låneansökan och din kreditupplysning skickas sedan vidare till ett trettiotal olika banker som får återkomma till dig med ett låneerbjudanden. Du kan sedan i lugn och ro gå igenom erbjudandena för att se vilket lån som blir billigast. Därefter kan du signera lånehandlingar digitalt via mobilt BankID och får sedan pengarna utbetalda inom 3-5 dagar. När du väl fått pengarna kan du betala av de befintliga skulder du redan sitter på.
Fördelar med hopbakslån
Det finns många fördelar med att baka ihop sina krediter i ett enda lån. Med ett hopbakslån slipper du exempelvis hålla reda på en massa avier och avgifter. Istället betalar du bara in pengar till en och samma långivare varje månad. Nedan följer fler uppenbara fördelar med just hopbakslån.
- En markant ränteminskning
- Färre avgifter varje månad
- Pengar över vilket gör att du kan öka amorteringstakten
- Sänkt månadskostnad
- Minskad risk för betalningsanmärkningar
Med dessa fördelar i åtanke är det inte svårt att förstå varför många svenskar ansöker om just hopbakslån. Det är helt enkelt onödigt att betala dyr ränta och hutlösa avgifter till diverse företag där ute. Istället kan du själv spara några hundralappar i månaden samtidigt som du kan bli skuldfri snabbare.
Krav för att få låna
Vilka krav som ställs på dig som låntagare beror till stor del på vilken låneaktör du vänder dig till. Alla banker och låneinstitut ställer olika krav på vem som får låna och inte. Däremot är det inte ovanligt att det finns ett par generella krav som gäller hos de flesta lånebolag. Dessa listar vi nedan.
- Folkbokförd i Sverige
- 18 år eller äldre
- Någon form av inkomst
Detta är alltså bara grundkraven som du kan räkna med. Därtill kan respektive långivare ha egna krav som du måste uppfylla för att ansöka om ett hopbakslån. Ett sådant krav kan vara ett specifikt inkomstkrav som innebär att du måste tjäna exempelvis minst 100 000 kr om året för att få låna. Ett annat kan vara att du måste ha en fast anställning. Det varierar också mellan låntagare hur personer med betalningsanmärkningar uppfattas. En del banker accepterar inte låntagare med betalningsanmärkningar medan andra accepterar detta. Kraven är med andra ord högst individuella och det är därför viktigt att du läser igenom vilka krav som ställs hos just det låneinstitut du tänkt att ansöka om lån hos.