I Sverige finns det en tradition som innebär att man ofta har samma bank genom hela livet. Detta trots att man inte är nöjd med vare sig service, räntor eller avgifter. Banken föds man in i genom att ens föräldrar en gång valde bank och således även lät sina barn ha konton i samma bank. Sedan går åren och man kommer inte för sig att ifrågasätta banken och dess produkter. På senare år har dock fler och fler valt att byta bank. Detta när man inser vilka pengar det finns att tjäna och vilka avgifter man kan undkomma. Majoriteten av de som tänker på att byta bank kommer dock inte till skott. Detta på grund av en tro om att det skulle vara krångligt. Men att byta bank behöver inte vara särskilt svårt. Åtminstone inte för den som läser på först och är väl förberedd.
Anledningarna till varför man vill byta bank kan vara många. Det är inte helt ovanligt att man exempelvis vill sänka sin låneränta och har hittat en bank med lägre räntor. Det kan även handla om att man tycker att avgifterna är för höga i förhållande till den service man får. Oavsett vad skälet till att du vill byta bank är så rekommenderar vi dig att läsa igenom denna guide först.
Innan du byter bank
Innan du bestämmer dig för vilken bank du ska byta till så är det viktigt att jämföra bankernas olika produkter och avgifter. Att bara byta bank för saken skull är ingen bra idé och kommer enbart innebära extra jobb för dig. Syftet med bankbytet bör vara att du ska tjäna på det genom att exempelvis få en lägre låneränta eller en bättre sparränta. Även bankernas villkor kan vara ett skäl till att byta bank. Om syftet med bankbytet är att flytta dina lån och komma ned i månadskostnad så kan du jämföra privatlån från olika aktörer här på Allt om Smslån först.
Innan du byter bank kan det vara fördelaktigt att ställa bankerna mot varandra. Du kan till exempel uppsöka olika banker för att förhandla låneräntor och avgifter. Visa vad du har för räntor idag och se vad den andra banken kan erbjuda. Erbjuder den nya banken bättre villkor så kan du gå tillbaks till din vanliga bank som antagligen kommer vilja pressa ner räntan för att få behålla dig som kund.
Hur enkelt eller krångligt det kommer vara för dig att byta bank beror till mångt och mycket på hur många bankprodukter du har. Har du enbart ett lönekonto så kommer bankflytten att bli väldigt friktionsfri. Du kommer inte heller att behöva betala några extra kostnader för flytten. Har du däremot lån så finns det inga automatiska rutiner för detta. Därför kan det bli en mer tidskrävande process och du kan bland annat behöva göra en ny låneansökan.
Största vinsten
Vill du tjäna så mycket som möjligt på att byta bank så är det dina bolån du ska flytta. I och med att bolån ofta uppgår i stora summor så kommer minsta lilla ränteförbättring att göra en stor skillnad i plånboken. Vill du flytta ditt bolån bör du först samla in offerter från flera olika banker och långivare. En bra sak att ha med sig in i förhandlingen är att du är beredd att samla hela din ekonomi hos den nya banken. Detta kommer spela roll för hur stor eller liten boränta du erbjuds. Inte sällan har storbankerna olika paketlösningar som innebär både ränterabatter och mer förmånliga villkor.
En förutsättning för att du ska kunna flytta dina bolån och fortfarande tjäna pengar på det är att du har rörlig ränta. Men du kan såklart även flytta dina bundna lån i samband med att bindningstiden går ut. Väljer du att flytta ett bundet lån i förtid får du istället räkna med att din nuvarande bank tar ut en så kallad ränteskillnadsersättning. Denna ersättning är till för att täcka den förlust som banken gör genom att du löser dina bolån i förtid.
Så går det till att byta
När du väl bestämt dig för vilken bank du vill byta till så bör du vända dig direkt till denna bank. Den nya banken kommer att hjälpa dig att genomföra de åtgärder som krävs för att flytten ska bli så smidig som möjligt. Själva flytten kommer att ta max tre dagar och är i regel helt kostnadsfri. Detta under förutsättning att du enbart flyttar lönekonto, sparkonto, kort och andra sedvanliga banktjänster. Om du istället tänkt att flytta över bolån, privatlån eller fonder så får du räkna med att flytten tar längre tid.
Den nya banken kommer att be dig om en hel del handlingar för att flytten ska kunna bli möjlig. Således är det bra att vara förberedd och redan innan ta fram alla handlingar som kommer att efterfrågas. Det handlar bland annat om kontoutdrag och årsbesked, eventuella bank/kreditkort, uppgifter om lån- och kortkrediter, information om månatliga insättningar, autogiro samt säkerhetsdosa. Om du har sparande i fonder eller depåer så kommer den nya banken även behöva uppgifter om dessa konton. Har du inte all information tillgänglig så har du rätt att få ut uppgifterna från din gamla bank.
Tänkvärt innan bankbytet
Innan du byter bank finns det en del saker du bör säkerställa. Har du exempelvis lån i din nuvarande bank är det viktigt att du gör en låneansökan hos den nya banken. Först efter en sedvanlig kreditprövning får du reda på om du blir beviljad lån eller inte. Då kan du lösa lånet i den gamla banken med ditt nya lån. Du bör även göra dig redo för att avanmäla e-fakturor som är knutna till din gamla bank. Har du Swish så är denna app kopplat till ditt nuvarande konto. För att få appen att kopplas upp till ditt nya konto måste du anmäla ditt mobilnummer i internetbanken. Du måste även återaktivera Swish i din mobiltelefon.
Du som även byter bank- eller kreditkort måste även tänka på att byta kortnummer på de tjänster du prenumererar på. Många har exempelvis löpande avtal på Spotify, Netflix och liknande streamingtjänster. För att tjänsten ska fortsätta fungera måste du ha ett giltigt kortnummer inlagt.