I Sverige är det väldigt vanligt att genomföra sina köp med kreditkort. Vi går alltmer mot ett kontantlöst samhälle där kontanter har bytts ut mot olika typer av kort. Det handlar om alltifrån vanliga bankkort till kreditkort och betalkort. Det finns dock fortfarande många som ställer sig skeptiska till kreditkort och den säkerhetsrisk sådana kort skulle innebära. Men faktum är att det i många fall är säkrare att handla med ett sådant kort än med ett vanligt bankkort. Detta kan tyckas paradoxalt då ett kreditkort är kopplad till ett kreditutrymme (som i många fall är väldigt stort). Detta i motsats till bankkortet som vanligtvis är kopplat till ett transaktionskonto och således en begränsad summa pengar. Skillnaden är dock att med ett vanligt bankkort så dras pengar direkt från kontot om någon använder kortet. Detta innebär att du direkt blir av med dina pengar. När det kommer till kreditkort så dras inte pengarna från ditt konto. Istället betalar du en faktura i efterhand och får således utrymme att bestrida transaktioner som du inte känner igen. Med detta sagt finns det såklart fortfarande säkerhetsrisker med både kreditkort och andra typer av kort. Därför tänkte vi här gå igenom hur du bäst skyddar ditt kreditkort.

Säkerhetsrisker med kreditkort

För att du ska kunna ta till dig hur du bäst skyddar ditt kreditkort så är det viktigt att känna till vilka säkerhetsrisker som finns. Så länge det har funnits kreditkort har det funnits kortbedrägerier. Dessa bedrägerier har dock bytt skepnad i takt med att våra vanor förändras. Tidigare var det exempelvis väldigt vanligt med så kallad skimming. Enligt polisen har denna typ av bedrägerier gått ned i takt med att vi alltmer använder vårt kort online. Utöver skimming så kan man även bli utsatt för både spoofing och phishing. Dessa typer av bedrägerier kallas i dagligt tal för ”nätfiske”. Nedan får du kortfattad information om de vanligaste typerna av bedrägerier som du kan utsättas för om du har ett kreditkort.

Skimming

Skimming var en vanligt förekommande bedrägeriform för några år sedan. Detta bedrägeri går ut på att uttagsautomater manipuleras för att kriminella ska få åtkomst till dina kortuppgifter. Inte sällan handlar det om bensinmackars automater som utsätts för manipulation. Detta då säkerheten på dessa automater i regel är sämre än på vanliga uttagsautomater. Om ditt kreditkort har blivit skimmat så innebär detta att någon har kopierat magnetremsan på ditt kort. Med informationen man får från magnetremsan kan man skapa ett identiskt kort och genomföra köp i ditt namn. Har du inte koll på dina transaktioner så kan skimming vara svårt att upptäcka då du fortfarande har kvar ditt kort.

Phishing

Phishing är ett kortbedrägeri som går ut på att någon kontaktar dig och utger sig för att företräda ett företag eller en bank. Vanligtvis sker kontakten via telefon eller mail. Bedragaren i fråga uppmanar dig att lämna ut dina kortuppgifter eller klicka på en länk. Viktigt att veta är att en bank eller ett kreditinstitut aldrig skulle kontakta dig via mail och be dig lämna ifrån dig uppgifter. Således ska du aldrig tro på personer som mailar dig och ber dig om kortuppgifter.

Bedrägerier på nätet

Den typ av kortbedrägeri som är mest aktuell idag är den som sker online. All e-handel som pågår öppnar upp nya möjligheter för bedrägare som vill komma åt dina kortuppgifter. Är du inte uppmärksam nog kan det visa sig att den onlinebutik du tänkt att handla på är rena bluffen. Du kan även riskera att få dina kortuppgifter kapade när du handlar i en seriös e-butik. Men det händer i regel enbart om sajten du befinner dig på inte erbjuder några säkra betalningslösningar. Med säkra betalningslösningar och förstärkt kundautentisering är risken inte lika stor att dina uppgifter kommer på villovägar.

Så använder du ditt kreditkort säkert

Skydda ditt kreditkort

Det finns alltså olika tillvägagångssätt för den som vill komma åt dina kortuppgifter. Med andra ord gäller det att alltid skydda sitt kreditkort och sina kortuppgifter så gott det går. Det viktigaste tipset vi har till dig är att aldrig lämna ut dina kortuppgifter till någon obehörig. Har du svårt att komma ihåg PIN-koder och måste skriva upp dessa så ska koderna förvaras på en säker plats utan närhet till ditt kreditkort. Exempel på en sådan plats är hemma i en pärm i din bostad. En ännu bättre förvaring är ett kassaskåp men inte alla har tillgång till ett sådant. Ett led i att skydda sina kortuppgifter är att vara extra vaksam i samband med kontantuttag. Se till att ingen annan står tätt bakom och se till att dölja koden du trycker in så gott det går. Ha alltid koll på var du har ditt kort och var noga med att ingen obehörig får syn på din CVC-kod.

För att skydda dig mot skimming så bör du alltid granska uttagsautomaten innan du sätter i ditt kort och slår in din kod. Det kan vara svårt att se om automaten är manipulerad men den som är uppmärksam har chans att upptäcka detta. Se till så att alla delar på knappsatsen är fasta och inte går att rubba innan du gör ett uttag. Numera finns det även så kallade skyddskort som du kan ha i din plånbok för att störa viss typ av skimmingutrustning.

Handla säkert på nätet

När det gäller kortsäkerheten på nätet så är denna minst lika viktig. Som tur är så har säkerheten ökat när det gäller digital kortanvändning. Detta genom det nya PSD2 direktivet som innebär att en två-stegsverifiering krävs för att kunna genomföra ett köp. Detta innebär att det krävs två typer av verifiering för att ett köp med kreditkort ska kunna genomföras online. Dessa två typer består vanligtvis av kortuppgifter och BankID. Men trots den ökade säkerheten så finns det åtgärder att vidta. Bland annat bör du enbart shoppa på e-butiker som krypterar den information som du uppger. För att kontrollera detta kan du se om sidan har så kallad Secure Sockets Layer (SSL) vilket innebär att webbadressen inleds med https istället för http. Handlar du på e-butiker i Sverige så är det även en fördel om butiken har logon ”Trygg E-handel” i footern. Vill du vara extra försiktig så kan du först se efter om det finns officiella omdömen om e-butiken i fråga. Finns det det så vet du att personer handlat från butiken tidigare och varit nöjda med upplevelsen och säkerheten.

En del banker och kortutgivare låter dig även öppna och stänga möjligheterna för köp på internet. Denna tjänst kan du använda dig av för att öka kortsäkerheten online. När du ska göra ett köp på en e-handelsbutik så öppnar du helt enkelt kortet för internetköp. När köpet väl är genomfört så kan du smidigt stänga ner möjligheten igen. Det finns även tjänster som reglerar vilka hemsidor som köp kan genomföras från. Det handlar om en geospärr som gör att kortet enbart fungerar på e-handelsbutiker i Sverige. Då ökar du säkerheten ytterligare i och med att majoriteten av kortbetalningarna på svenska hemsidor skyddas av Verified by VISA och Mastercard SecureCode. Om du vill begränsa möjligheten till kortköp online helt så kan du skaffa dig en onlinekredit som ett komplement till ditt kreditkort. Då kan du utnyttja ett kreditutrymme samtidigt som du betalar med vanlig banköverföring.